Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Läsare: Varför skriver ni om bantande kvinnor och inte om bantande män?

Expressens magasin GI&Hälsa 2 januari 2013

FRÅGA EXPRESSEN
Varför gör ni så många bantningsreportage om kvinnor? Helst att ni ska sluta att skriva om bantning för det blir en sådan vikthets. Men om ni väljer att fortsätta att skriva om olika metoder för viktminskning bör hälften av reportagen handla om män och hälften om kvinnor. Om ni endast skriver om bantande kvinnor så blir det underförstått att det inte är så farligt för män att vara lite överviktiga.

ULRIKA BERGSTRÖM
SVAR DIREKT: Hej Ulrika! Övervikt och fetma är oerhört vanligt i Sverige. Varannan man och var tredje kvinna är överviktig eller fet. Det är ett stort hälsoproblem. Att skriva om detta tycker jag hör till Expressens uppdrag. Att övervikt och fetma innebär ett stort personligt lidande märker jag inte minst på de många mejl jag får om dessa frågor. Jag arbetar också medvetet för att inte uppmuntra till vikthets och osunda ideal. Jag har skrivit ett antal artiklar om att det är sundare att vara lite rund och aktiv än en smal soffsittare.

Du har rätt i att det ofta – men inte alltid – är kvinnor som intervjuas i våra hälsoreportage. Kvinnor är generellt mer intresserade av frågor om hälsa, kost och träning. Färre män arbetar inom hälsobranschen och män läser inte hälsoartiklar i samma utsträckning som kvinnor.

Jag önskar förstås att vi kunde nå ut till männen också. Jag är övertygad om att det är en generationsfråga. Yngre män är mycket mer hälsomedvetna än äldre, jag tycker att jag redan ser en förändring och jag tror att den kommer bli mer märkbar med tiden.
ANNA BÄSÉN, medicinreporter och redaktör för hälsomagasinet GI&hälsa och träningsmagasinet Kom i gång