Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Läsare: Varför publicerar ni namn och bild på misstänkt?

Tuula Lavikkala misstänks för miljonförskingring och är efterlyst av polisen. Expressens förstasida onsdag 30 januari 2013

FRÅGA EXPRESSEN
Ni har flera gånger skrivit damen i Gävle som misstänks ha förskingrat omkring 20 miljoner från sin arbetsgivare. Hennes namn och bild finns i tidningen trots att hon inte är dömd. Hur tänkte ni? Ni pixlar ofta bilder på andra misstänkta brottslingar men visar bilden på henne.

LARS HELLMAN
SVAR DIREKT: Hej Lars! Om Tuula Lavikkala, eller andra, är dömda eller inte är på inget sätt avgörande för frågan om publicering av identitet. I hennes fall gick polisen, efter samråd med anhöriga, i november ut med en efterlysning till medierna med namn och fotografi; de ville ha allmänhetens hjälp lösa gåtan. Inför vår publicering har vi haft egna samtal med de anhöriga. Till detta kommer den exceptionella bakgrunden att hon efterlysts internationellt efter häktningsbeslut i domstol efter misstankar om att hon kommit över omkring 20 miljoner av skattebetalarnas pengar.
LARS NÄSLUND, nyhetschef