Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Läsare: Varför hemlighåller ni identiteten på gärningsmännen?

Expressen 7 januari 2013

FRÅGA EXPRESSEN
I en artikel förra veckan publicerade ni på hela den högra sidan en stor färgbild på mordoffret Sandra.
På den vänstra sidan av artikeln finns fem bilder där personen som har erkänt att han har skjutit Sandra visar för utredarna hur mordet har gått till men mördaren nämns inte vid namn och bilderna på honom är maskerade.
Varför hänger ni i massmedierna alltid ut brottsoffren med namn, bild, samtidigt som ni gör allt för att hemlighålla identiteten på gärningsmännen med namnlösa, censurerade foton?

MIKAEL P
SVAR DIREKT: För det första: Expressen publicerar inte namn och bild på brottsoffer utan anhörigas uttryckliga medgivande. Det är fel att påstå att Expressen alltid hänger ut brottsoffer med namn och bild.
För det andra: Expressen publicerar namn och bild på misstänkta gärningsmän. Det är fel att påstå att Expressen gör allt för att hemlighålla identiteten på gärningsmän med namnlösa, censurerade foton.
Däremot publicerar inte Expressen namn och bild på misstänkta brottslingar i varje enskilt fall. Bedömning görs från fall till fall och vid olika tillfällen under en rättsprocess.
Pressetiken säger att man ska avstå namn och bild om inte ett uppenbart allmänintresse så kräver. Ändå publicerar Expressen namn och bild på misstänkta, åtalade eller dömda. Då spelar flera faktorer in; brottets art, vilket straff som kan vara aktuellt, den brottsmisstänktes eventuellt tidigare brottslighet mm.

PER-ANDERS BROBERG, Bitr chefredaktör och stf ansvarig utgivare