Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Varför behandlar ni två misstänkta mördare olika?

Expressen 14 oktober 2012

Expressen 16 oktober 2012

FRÅGA EXPRESSEN
Jag har en fråga om hur ni rapporterar kring brott. I söndagstidningen fick kvinnan som är misstänkt för att ha mördat sin sambo oemotsagd berätta sin version av händelsen. Är inte det ett märkligt agerande då rättegången inte är avslutad? I samband med publiceringen av hennes brev visar ni inte namn eller bild (jag kan minnas fel). Efter det har ni under ett antal dagar publicerat namn och bilder på Mikael Svantesson, som misstänks för att ha mördat sin flickvän. Hur förklarar ni skillnaden mellan hur ni hanterar två misstänkta mördare?

OSCAR ANDERSSON
SVAR DIREKT: Kvinnan heter Jeanette Javell och valde själv att träda fram i söndagstidningen – med namn och bild. Vi har tidigare rapporterat om fallet, och följde nu upp med Jeanettes brev där hon, precis som du skriver, får ge sin version: hon erkänner att det var hon som dödade mannen men hävdar nödvärn.

Hennes version är dock inte ”helt oemotsagd”. Till exempel kommer åklagaren, som starkt betvivlar Jeanette, till tals i samma artikel.

Mikael Svantesson, som vi namngav i tidningen, har erkänt att han dödat mamman till sitt eget barn för att sedan föra bort barnet. Han kommer med största sannolikhet att dömas till ett långt fängelsestraff.

Vi avgör från fall till fall när en person ska namnges. I det här fallet var brottets allvarliga karaktär och det faktum att han erkänt bland de avgörande faktorerna.

ANNSOFIE NÄSLUND, nyhetschef