Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inget hen-förbud här

Rop om förbud. Upprörd diskussion. Sen en polisanmälan.

Det är förvånansvärt att ett ord kan väcka så starka känslor.
Hen.
Dagens Media rapporterade i måndags att DN hade utfärdat hen-förbud i nyhetstexter. Artikeln väckte en storm på twitter och debatt på kultursidorna. Frilansjournalisten Oivvio Polite utmanar DN med en kopierad sajt där alla ”hon” och ”han” ersätts med ”hen”. Tilltaget polisanmäldes men DN tog tillbaka anmälan efter en timme.
Några läsare undrar hur vi använder det omstridda ordet.
Nej, Expressen har inte infört hen-förbud.
Men en sökning i arkivet visar att vi är ganska återhållsamma. Mellan 1 juni och 9 september (dagen innan debatten drog igång) hade vi 19 ”hen” på våra opinionssidor och nio ”hen” på nyhets- och nöjesplats.
Anledningen till att vi använder ”hen” sparsamt, är att ordet inte har varit etablerat i vardagligt språkbruk. Vi vill vara tydliga och begripliga i våra nyhetstexter och när ”hen” förvillar begreppen ska vi inte använda ordet.
Nu efter en veckas het diskussion lär det inte vara någon läsare som tvekar på betydelsen. I stället för ”hon eller han” kan vi använda det könsneutrala ”hen”. Och när en intervjuad person inte vill beskrivas som en ”hon” eller ”han” kan vi också skriva ”hen”. Inte mer bekymmersamt än så.