Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Varför publicerar vi Reinfeldt i vuxenblöja?

Här kommer en läsarfråga om en bild som skapade debatt förra veckan:
När ni i förra veckan publicerade konstnären Elisabeth Ohlson Wallins bild på statsminister Reinfeldt iförd läckande blöja förstärker det en nedlåtande syn och ett tabu när det gäller inkontinens. Hon och Expressen sårar alla oss som av olika anledningar är helt beroende av blöjor för att kunna leva ett någorlunda normalt liv. För oss är blöjorna, eller inkontinensskydden, nyckeln till vår frihet och vår trygghet utanför badrummets väggar.
Att Expressen gör en grej av denna bild som bygger på fördomar mot ett vanligt funktionshinder, som enligt uppgift upp emot 800 000 människor i Sverige lider av i varierande grad, är mycket beklagligt.
PETER B

SVAR DIREKT: Bildmontaget av statsminister  i Reinfeldt i en läckande blöja publicerades först i den socialdemokratiska tidskriften ”Tiden”. På redaktionen tyckte vi att bilden var ett starkt och berörande inlägg i den ständigt viktiga debatten om äldrevård, som varit extra aktuell senaste tiden bland annat för att det uppdagats flera fall av misskötsel hos bland annat Carema.

När vi beslutade att återge bilden i Expressen var det med frågeställningen om montaget var ett exempel på bra eller dålig politisk satir. Tillsammans med bilden hade vi en intervju med Elisabeth Ohlsson Wallin som fick berätta hur hon tänkte när hon gjorde bilden. Vi hade också reaktioner från personer på gatan som uttalade sig i en enkät.

Konstnären säger i vår artikel att just den läckande blöjan blev en symbol för misskötseln inom äldrevården. Vi kan alla ha fördomar om en massa olika saker. Men jag hoppas att du förstår och tror på min försäkran om att vår journalistik inte handlar om att förstärka fördomar.

MARIKA LÅNGSTRÖM, tf editionschef

Så här såg artikeln ut i Expressen: