Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Snart försvinner ”de” och ”dem”. Skönt?

Snart försvinner ”de” och ”dem”. Skönt, kan man tycka eftersom många Expressenläsare stör sig när det blir fel. För fel blir det ibland.
Tomas Riad intervjuas på fredagens kultursida bland annat om dessa små viktiga men retsamma småord. Han bör veta. På tisdag sätter han sig på stol nummer sex i Svenska Akademien och blir en maktfaktor i svensk språkutveckling.
– ”De” och ”dem” försvinner. ”Dom” kommer att accepteras Det är bara en tidsfråga.
Han förklarar att ”dem” finns inte i talspråket. En ny generation lär sig inte reglerna.
Även i Expressens spalter märks ibland att en ny generation skribenter inte kan skilja mellan ”de” och ”dem” och eftersom ”dom” ännu inte är accepterat i skrivspråket så blir det fel.
”Ska några böcker packas i paket så är det dem som våra kritiker föreslår…”, skrev vi under veckan. Det skulle stå ”de som”, skriver Berit Eriksson som bevakar språket i Expressen.
Annat exempel: ”Dem skulle utveckla ett nytt spel… ”. Det skulle stå ”De skulle…”.
På Expressen fortsätter vi att tillämpa de traditionella skrivreglerna. Vi skiljer på ”de” och ”dem” och använder endast ”dom” i citat eller som en talspråklig stilmarkör.
Helt annan sak:

Varje dag delar vi ut en Expressen-almanacka till läsare som skickat in en fråga eller rättelse. Sista veckan! Skriv din adress.