Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Varför skriver ni att mamman var städerska?

”En mamma blir anhållen, misstänkt för att ha mördat sina två barn. Men varför skriver ni på Expressens förstasida att mamman är städerska? Det har väl inte med saken att göra.” Den frågan mejlades in under gårdagen till ”fragaexpressen@expressen.se” av både Ingrid Holmquist och Mats Berglund.

Så här svarar nyhetschefen Leif Kasvi:
Den här nyheten rapporterades under större delen av måndagen. Då sades att det var en kvinna från Sigtuna. Så många läsare visste relativt mycket om vad som hänt.

Vi vill gärna komma vidare och låta våra läsare få veta mer men då med de begränsningar som vi håller oss till för att inblandade inte ska kunna identifieras. Nu valde vi en yrkesbeteckning i stället för bara ”en kvinna”.

Det händer ofta i pressen, inte bara i kvällstidningar eller i Expressen. Titeln direktör, tv-kändis, fotbollspelare och taxichaufför är bara några av de titlar vi använt när vi beskrivit olika händelser där de inblandade är anonyma. Det handlar alltså inte om att värdera om städerska är bättre eller sämre som titlel, det är bara en upplysning. Hade kvinnan haft ett annat yrke hade vi sannolikt använt den titeln om den inte varit för utpekande.