Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Varför publicerar ni bilden av en död Michael jackson på förstasidan?

Jag blev upprörd när jag såg förstasidan. Det är respektlöst att visa bilden. Hur ska man kunna skydda barn från att se bilden när de går förbi tidningsstället? Bilden skulle kunna publiceras på en insida i tidningen. Men varför på förstasidan?
MEHDI RAHIMI

Hej Mehdi! Bilden på Michael Jackson är en historisk nyhetsbild på en av de allra största och kanske mest kända personerna i modern tid. Läkaren Conrad Murray är misstänkt för att ha orsakat hans död, och bilden lades fram av åklagaren som ett bevis mot Murray när rättegången började i Los Angeles i tisdags kväll. Det gör den till en relevant del i en nyhetsbevakning. Men det är ändå inte ett givet beslut att ha döda personer människor på bild, eller ännu mindre på förstasidan. Expressen är normalt väldigt restriktiv med bilder på både döda människor, och i samband med terrordådet i Norge visade vi till exempel inte bilder på döda människor, trots att det fanns mängder av sådana nyhetsbilder. Men i det här fallet resonerade vi annorlunda. Michael Jacksons död var en väldigt stor nyhetshändelse och såna gånger är det inte helt ovanligt att vi – och annan svensk media – visar bilder på döda människor. Att bilden kan väcka anstöt för vissa är vi medvetna om, men vi tycker att bilden har ett så stort nyhetsvärde att den kan publiceras, även på förstasidan.
MARTIN KROON, sportchef