Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Våra läsare fick som de ville

Helgtidningarnas förstasidor ser nu lite annorlunda ut. Sidan är lite mer gul. Det är ingen jättestor förändring. Men den löpsedelsgula färgen ska signalera helgtidning med mer läsning.
Fler reportage och mer plock. På lördagar satsar vi på ”Sverige-reportaget” med långläsning, en ny helsida med krönikören Jenny Strömstedt och fler spaningssidor. På söndagar har vi den nya avdelningen ”Expressen Världen” med berättelser som hamnar utanför det vanliga nyhetsflödet från och ”Det hände mig” med gripande livsöden
Förstasidan innehåller också en annan mer diskret förändring.
Det började med ett önskemål från flera läsare, bland annat Maud Söderstedt i Göteborg och Olle Gunnarsson I Umeå. De skrev till ”Fråga Expressen”:
”Ska man behöva bläddra igenom hela tidningen för att hitta era krönikor? Det står på förstasidan vem som skriver krönika och vad den ska handla om. Men det står ingen sidhänvisning.”
Maud och Olle! Nu har layoutchefen Göran Forsberg lyssnat och infriat ert önskemål.
Han säger: ”Vi vet att krönikorna är lästa och omtyckta. Hälsa läsarna att jag klämt in sidhänvisningen vid citaten längst ner i blåramen.”

Läsarna har också många synpunkter på tv-sidorna. Här en fråga till tv-krönikören Anders Björkman:
Mer radio och mindre dokusåpor?

Jag är missnöjd med Expressens tv- och radiosidor. Radioprogrammet får knappt plats, medan femmans värdelösa dokusåpor får plenty av utrymme. Tror ni att det är vad läsarna vill ha?
LEIF MÅRTENSSON

SVAR DIREKT: Hej Leif Tack för ditt mejl. Jo, det här med kanaler på det begränsade utrymmet i dagliga tidningen, det är ständigt diskuterat.
Kanal 5 får utrymme som motsvarar tittarintresset. Vi värderar inte innehållet utan de kanaler som har flest tittare får mest plats.
Radioprogrammet är lika innehållsrikt som tidigare, men ligger numera på bredden i stället för i smal spalt på höjden. Vi jobbar med det varje dag och stryker bort till exempel treminuters ”Ekonyheter” varje timma för att i stället få med namn och lite innehåll i andra program. Skriver man ”Ekonyheter” i P1 15 gånger, då blir radioprogrammet längre. Men bara för ögat, det innehåller inte mer information.
Detta är ett sätt att ge radion plats i tidningen. En hel del läsare tycker dock att radion borde bort och utrymmet ges till fler tv-kanaler.
Ständigt denna avvägning. Ingen tidning i världen har plats med alla radio- och tv-kanaler. Expressen har sitt sätt och vi omvärderar utrymmet ett par gånger om året. Senaste omgörningen skedde förresten häromdagen, då vi bland annat gjorde TV11 lite större och tog in TV10.
ANDERS BJÖRKMAN, tv-krönikör

Samt en språkfråga:
Läsarfråga: Får man flippa ut

”Får inte flippa ut som han gjorde” står det i en rubrik. Kan man verkligen skriva så. Heter det inte ”flippa ur”?. Eller kanske rent av ”floppa”?. Kan vara svårt att hänga med i alla språkliga svängningar!.
KJELL NILSSON

SVAR DIREKT: När ”ur” står som preposition säger språkkänslan att man inte gärna byter ut det mot ”ut” (Ta händerna ur fickorna). När det däremot står som adverb kan man ibland se ”ut” i stället för ”ur”, som i ditt exempel.
En sökning på ”flippa ur” på Google ger 67 500 träffar, mot 44 000 för ”flippa ut”. I Mediearkivet återfinns uttrycket ”flippa ur” 302 gånger i svensk, tryckt press, och motsvarande siffra för ”flippa ut” är 382.
Slutsatsen måste bli att skillnaden i vissa konstruktioner är på väg att försvinna. ”Bonniers svenska ordbok” och ”Svenskt språkbruk” anger att flippa ur/flippa ut är likvärdiga.
Själv skulle jag säga att ”flippa ur” ändå har ett aningen högre stilvärde.
”Floppa” har en annan innebörd (misslyckas, göra fiasko) än ”flippa ur” (bli galen, tappa kontrollen).

LOTTA CRAMNE, språkvårdare