Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

När ska man fira kvinnors rösträtt?

En läsarfråga apropå en recension av Barbro Hedvalls bok ”Vår rättmätiga plats. Kampen för kvinnornas stora sak”. Boken recenserades av Ulrika Knutson i tisdagens tidning.

I en artikel på kultursidan om kvinnors rösträtt stod det att den 16 september 1921 är det 90 år sen svenska kvinnor fick rösträtt.
Men det är fel. Det är den dag kvinnorna första gången hade chansen att rösta. Rösträtt fick vi kvinnor redan den 24 maj 1919. Det var då riksdagen beslutade om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män. Jag tycker faktiskt att det är den riktiga demokratidagen.
BERIT ERIKSSON, Trollhättan

SVAR DIREKT: Berit Eriksson har delvis rätt. Och Barbro Hedvall skriver i sin bok att Sverige införde allmän och lika rösträtt för män och kvinnor 1919. Men en grundlagsändring kräver beslut av två riksdagar, så beslutet befästes inte förrän 1921. Och vi firar ju inte att första kammaren gav upp sitt motstånd 1919, utan vi firar dagen då kvinnorna fick gå till valurnorna och för allra första gången kunde påverka rikspolitiken med sin röst. Då vi fick demokrati inte bara i teorin, utan i praktiken.
ULRIKA KNUTSON, kritiker Expressen Kultur