Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Minns ni svarta lappen över ögonen?

Läsarna frågar ibland varför Expressen och även andra medier pixlar bilder. Bildchef Per Kagrell minns tillbaka till 50-talets maskering med en svart lapp över ögonen på den tidens bovar.
FRÅGA EXPRESSEN
Jag undrar vad vitsen är med att pixla bilder. Det kan stå i en rubrik: ”30-åring gripen misstänkt för våldtäkt” och med en bild på… ja, vad då? Verkar meningslöst. En man som misstänks för att ha mördat sin hustru är pixlad. Mamman i Sigtuna som misstänks för att ha mördat sina barn är också pixlad. Antingen har man väl som policy att inte visa bilder på misstänkta, åtalade och dömda, vilket är okej, eller så skriver man ut deras namn. Pixling gör ju varken till eller ifrån.
EVA CEDERBERG

SVAR DIREKT: Hej Eva. Vid större nyhets­händelser har vi alltid ambitionen att berätta så mycket som möjligt i text och bild. Men i vissa lägen ser vi till att avidentifiera inblandade personer, både misstänkta förövare och offer. Ett beslut som tas i varje enskilt fall, beroende på omständigheter och hänsyn till de inblandade och deras närstående.
Det finns en lång tradition i svensk press att ta dessa hänsyn. Många äldre minns säkert 50- och 60-talets svarta lapp över ögonen på dåtidens bovar.
En ganska klen avidentifiering. Dagens pixling är mycket mer effektiv. Så effektiv att det ibland inte blir mycket kvar av bilden. Men bilden finns där för att illustrera att det finns en människa och ett öde bakom.
PER KAGRELL, bildchef