Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Har väljarsympatierna verkligen förändrats?

Hur många har ni intervjuat? Vad händer om alla personer ni intervjuar är moderater? Hur vet ni att resultatet stämmer? Efter varje väljarbarometer kommer olika frågor.
Demoskop genomförde väljarundersökningen för Expressen. 1000 personer över 18 år intervjuades för Expressens räkning från 31/8 till 7/9. Personerna är slumpmässigt valda och motsvarar ett tvärsnitt av den vuxna befolkningen i landet. Så här frågar en läsare:

I gårdagens Expressen läser jag att Centerpartiet fått ett lyft i senaste väljarbarometern. Partiet har enligt Demoskop gått framåt med 2,2 procentenheter. Moderaterna backar med 2,4. Det är ganska små skillnader. Kan man verkligen se att något har hänt i en väljarundersökning när det är så små skillnader det handlar om? Ligger inte detta inom felmarginalen?
KARIN HOLMBERG

SVAR DIREKT: I den senaste väljarbarometern var uppgångarna för Centerpartiet och Vänsterpartiet så stora att de var signifikanta, det vill säga statistiskt säkerställda. ”Säkerställd” betyder i detta sammanhang med 95 procents säkerhet. Fokus låg på uppgången för Centerpartiet, vilket alltså också kan sägas vara statistiskt motiverat.
För fullständighetens skull bör alla värden och förändringar i väljarbarometern redovisas. Även förändringar som inte är statistiskt säkerställda kan vara intressanta. Om en förändring är intressant är i realiteten inte en fullt så digital sanning som diskussionen kring signifikanser ofta antyder. Som exempel kan nämnas att Moderaterna den här gången backade 2,4 procentenheter, vilket nästan var statistiskt signifikant. Om förväntningen den här gången – baserat på andras mätningar – i stället var att Moderaterna skulle öka, så blir nedgången ändå intressant.
ANDERS LINDHOLM, vd Demoskop