Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför accepterar Expressen inte demokratin?


Det började på valdagen med Expressens uppmaning: ”Rösta nej till hatet”.  Nu är SD demokratiskt invalda i riksdagen och ni fortsätter att på olika sätt kampanja mot SD.

Att SD har blivit så stora beror bland annat på er rädsla att skriva om integrationsproblematik, sånt som faktiskt folk pratar om i stugorna. Folk ser sig omkring och de pratar om problem som ni hela tiden blundar för. Det föder misstro och misstro föder SD. Nu forsätter ni den hätskt kritiska kampanjen mot SD, som faktiskt är folkligt parti, invalt i Sveriges riksdag på demokratiska grunder. Det ökar misstron mot Expressen och andra medier än mer och folk kommer börja ifrågasätta hela demokratin. Följden blir att SD växer. Varför accepterar ni på Expressen inte demokratin och de hundra tusentals väljare som röstat på SD?
Signatur STEFAN

SVAR DIREKT:
Expressen startades som en reaktion på nazismens illdåd under andra världskriget. När ett parti med nynazistiska rötter knackar på riksdagens dörr är det därför självklart för Expressen att ta avstånd från detta parti.
En tidning är inget neutrum. Expressen är en liberal röst som står upp för ett öppet samhälle och människors lika värde. Denna värdegrund genomsyrar hela tidningen och vägleder vår opinionsbildning på ledarsidan. Att på detta sätt uttrycka åsikter är inte odemokratiskt, utan en självklar del av ett pluralistiskt samhälle, som återfinns i de flesta andra länder.
Samtidigt som vi bekämpar Sverigedemokraternas åsikter respekterar vi demokratins spelregler. Därför har vi på ledarplats tagit avstånd från alla försök att förhindra SD:s mötesfrihet eller på annat sätt begränsa partiets demokratiska rättigheter.
ANNA DAHLBERG, chef för ledarredaktionen