Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför är tidningen inte opartisk

Expressens förstasida på valdagen med ett ”NEJ” över Sverigedemokraternas skrynklade valsedel, väckte reaktioner bland läsarna. Vi fick frågor om varför tidningen inte är opartisk. Anna Dahlberg, som är chef för ledarsidan, svarade att Expressen startades som en reaktion på nazismens illdåd under andra världskriget. Det är självklart för Expressen att ta avstånd från ett parti med nynazistiska rötter. Expressen är en liberal röst för ett öppet samhälle och människors lika värde.
Sverigedemokraterna har slagord som att bevara Sverige svenskt och att värna det svenska kulturarvet. Artiklarna från valnatten berättade att det hos SD serverades pizza, fetaost och bulgursallad. En läsare mejlar: ”Vet partiet inte vad som är svenskt?”.
Och bulgur och fetaost tillhör kanske inte den traditionella svenska husmanskosten. Resonemanget med läsaren blir symboliskt. Hur långt tillbaka ska man gå i svenska mattraditioner för hitta maträtter utan inspiration från utländska kök? Traditionella kåldolmar? Nej, det går inte heller. Kåldolmarna kommer från Turkiet och ”dolma” betyder ungefär fylld bulle. Tack alla läsare, fortsätt mejla och ringa!