Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Är Sagerska ett hus eller ett palats?


Nu är det Fredrik Reinfeldt med familj som bor i Sagerska Palatset. Foto:Pressens bild, Sven Lindwall

Jag har lagt märke till att ni ofta skriver Sagerska huset i stället för Sagerska palatset om statsministerna bostad. Varför använder ni inte det officiella namnet?
ANNA-LENA P

SVAR DIREKT:
Det är riktigt att vi ibland skriver Sagerska huset, ibland Sagerska palatset. Från 1995 skulle Sagerska palatset användas som statsministerns bostad och representationslokal. Ingvar Carlsson gillade inte tanken på att ha ett ”palats” som tjänstebostad och fick en framgång med att få den svenska pressen att använda beteckningen Sagerska huset. När Byggnadsstyrelsen hade renoverat huset blev Sagerska palatset det officiella namnet. Ett namn som bekräftas av Stockholms Stadsmuseum. Ingvar Carlsson hann aldrig flytta in i palatset på grund av det långdragna renoveringsarbetet. Göran Persson var förste statsminister på plats och nu bor Fredrik Reinfeldt med sin familj i palatset på Strömgatan mitt emot Riksdagshuset.
I våra skrivregler rekommenderar vi namnet Sagerska palatset. Det är inte direkt fel att skriva Sagerska huset, men det är heller inte korrekt.