Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kvalitetsbloggen - Expressens kvalitetsredaktör

Läsarfråga: Får man skriva mycket när man menar många?

På ”den gamla goda tiden” var det fel att skriva ”mycket” när man menade ”många” (exempelvis ”det är en spelare som gör många mål”, inte ”det är en spelare som gör mycket mål”). Vet inte riktigt om det anses lika fel i dag. Om det numera betraktas som ok kan man ju fråga sig om den som skrivit bildtexten till en artikel i Expressen 16 maj menar att det finns ”mycket skumma människor”  eller ”många skumma människor”.
KÅBE LIDÉN

SVAR DIREKT:
”Många” används vid räknebara substantiv (många bilar), och ”mycket” främst vid icke räknebara ord (mycket mjölk) eller kollektiver (mycket folk). Valet mellan ”många” och ”mycket” speglar ibland också en viss nyansskillnad beroende på om det är de enskilda exemplaren eller kollektivet/myckenheten som är det viktiga. Det kan vara en viss betydelseskillnad mellan ”många bilar” (många enstaka exemplar), och ”mycket bilar” (ett stort antal bilar rent generellt). Men vid tveksamheter bör man hålla sig till de gamla reglerna. Bildtexten du hänvisar till är direkt olycklig, eftersom ”mycket” också skulle kunna stå adverbiellt och då skulle betydelsen bli ”väldigt” skumma människor – vilket ju är en helt annat sak.
LOTTA CRAMNE, språkvårdare