Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Journalistik för vårt behov av sagor

När vi läser en saga om prinsessan som får prinsen, sjuglasvagnen och balen på slottet så talar det till vårt behov av trygghet och traditioner. Journalistlektorn och forskaren Kristina Widestedt jämför kungajournalistiken med sagans värld och kommer fram till att mediernas bröllopsrapportering fyller samma behov som sagorna.

– Vi har lärt oss att sagor får ett lyckligt slut även om det dyker upp hotfulla drakar eller fula troll. På samma sätt talar kungajournalistiken till vårt behov av trygghet och tradition. Den skapar känsla av gemenskap och samhörighet. Vi vet att det kommer att går bra.

Kristina Widestedt har hittills granskat hur medierna har skildrat tre bröllop i den svenska kungahistorien: prins Oscars bröllop 1888 med Ebba Munck, prins Gustaf Adolfs vigsel 1932 med Sibylla och kungens bröllop med Silvia 1976.

Det är 20 dagar kvar till nästa bröllop i det svenska kungahuset och för tidigt att säga på vilket sätt kungajournalistiken har förändrats sedan förr. På Expressen märker vi ett stort läsarintresse och laddar med nyhetsbevakning, reportage, en bröllopssajt med allt som du som läsare vill veta eller inte visste att du ville veta samt en initierad programserie i vår webb-tv.