Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kultur

Barnen räddar operan

fst_sportlov_625x291

Allt vi gör fel önskar vi att barnen ska göra rätt. De ska helst äta bra, miljösortera och vara fördomsfria. Sånt som vi vuxna misslyckats med. Operavärlden gör många fel hela tiden. Könsrollerna är förlegade, upphovsmännen mestadels män, publiken är huvudsakligen vit och välmående. Ett förändringsarbete av mastodontformat måste till. När Kungliga Operan nu rekryterar Karim Jebari, fil. doktor i filosofi och forskare vid institutet för Framtidsstudier, som ”husfilosof” innebär det inte en stol vid den innersta kärnans idémöten.

Han ska arbeta för sektionen Unga på Operan. Det är alltså här, inom ramen för barnverksamheten, som samtiden och operans roll ska problematiseras. Karim Jebari är en av skribenterna på bloggen politisk filosofi, med radikal profil. Visionen är ”en globalt integrerad, progressiv, modern, demokratisk, vetenskaplig och världsomspännande civilisation”. Vore intressant om de här orden sipprade in i på repertoarmötena också. Men som sagt, det är enklare att låta nästa generation städa upp. Med lite tur kommer ungarna gilla opera.