Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kultur

Fin energi och ful NRJ

En ung flicka står framför mig vid kassan i Stockholms turaffär på Klarabergsviadukten. Hon undrar om det finns någon biljett för 600 kronor den 24 april. Biträdet hittar en plats långt bak, men den kostar 645. Han räknar hennes skrynkliga sedlar. ”Det här är tyvärr bara 595”. Hennes smala ryggtavla är så stilla att man vill gråta när hon tyst säger att hon måste ha glömt en 50-lapp hemma. Jag betalar mellanskillnaden, annars hade jag inte varit en människa, bara en liten lort. I synnerhet som jag själv har löst en bättre biljett för 795 till den första av de tre konserterna i Globen.
Somliga i publiken är så små att de dinglar med benen. Det är så mycket förväntan i luften att man får gåshud. Han är ett musikaliskt underbarn. Men ingenting Justin Bieber gör under de kommande 90 minuterna påverkar mig så mycket som de här flickornas energi. Timmarna de väntat, köerna de bildat, stämningen de byggt, tårarna de gråtit, vågorna de gjort, skriken de skrikit. Ljudet från 14 000 diskantröster som ropar rakt ut är något av det häftigaste jag har hört.
Justin Bieber är en perfekt projektionsyta för den första hormonstormande kärleken. Ingen får honom och alla får honom. De kan svepa hans vänliga soulpop omkring sig och bara drömma. Jag vet precis hur verkligt det där kan kännas, mitt i det overkliga. Och hur sårbar man är.
Nere på isen står de som har köat sedan gryningen. Vakterna vattnar dem som blommor, men strålen når bara de främsta leden. Flera har svimmat innan Justin Bieber flyger in som Fågel Fenix två timmar och en kvart efter utsatt tid. Varför kan inte sådana här konserter vara lika välorganiserade som Tjejvasan, med blåbärssoppa och vänliga funktionärer? Sponsorerna borde armbåga sig fram för att dela ut dricka och sittunderlag. Jag noterade dock att ingen plockade ner flickorna som hade parkerat sig i blomsterlådorna utanför Grand hôtel i måndags. Någonting har i alla fall hänt med synen på flickfans sedan The Osmonds.
Men många står fortfarande förvånat på avstånd och kallar alltihop för hysteri. De forcerade programledarna i ”Vakna” på NRJ excellerade i okänslig distans när de i går ringde upp en hängiven ”belieber” och lurade i henne att hon skulle få träffa Justin Bieber. När ”skojet” avslöjades blev hon förtvivlad.
Det är grymt att leka med så stora känslor.

Här är klippet från Vakna.