Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ligga på fiol

Ja, ni ser ju.

Jag låg på en fiolkropp i går. Skulle unna varenda kotte att få uppleva detsamma. Faktum är att Audiorama på Skeppsholmen i Stockholm borde permanenta verket. Eller, kanske mer realistiskt, sälja det till Moderna museet som en del av den fasta utställningen. Kruxet är att man behöver musikerna på plats. Fråga mig inte riktigt hur, det här övergår min utbildning. Verket heter ”Vitula physicata” och är komponerat av violinisterna Kaffe Matthews och George Kentros och har haft premiär under den pågående festivalen Sound of Stockholm.

Deras ambition är att förmedla den fysiska känslan av att spela fiol. Den surrande förnimmelsen av vibrerande trä mot hud musikerna får när de spelar kan aldrig publiken uppleva. Jag vet inte om det är detta man verkligen är med om, men något är det, något knarkigt och hypnotiskt i denna fiolskulpturscen där alla befinner sig. Kompositören sitter mitt i publiken varifrån hon styr verket från sin laptop, publiken är placerad runtom, på ett sluttande plan som dessbättre inte är blankslipat för då skulle man halka ner. Man är bokstavligen mitt i musiken. 21 högtalare ljuder och Kentros står på en avsats precis ovanför fiolgolvet som jag gissar är pepprat med sensorer.

Det börjar med raspiga långa mörka stråk. Sedan tappar jag konceptet. Jag kan svära på att jag färdas längs en mörk väg, genom tunnlar där ljusen flimrar och så småningom hamnar jag mitt i en böljande rågåker. Hur det där sädesfältet uppstår är jag helt enkelt inte kvinna att analysera, men stråken går upp och ner som tokiga. Det här är den samtida konstmusikens svar på trumresan. Minus djurmötet, fast jag hör en och annan geting som krockar med fönsterrutan. Bara tanken att gå på en till konsert enligt 1800-talsmodellen med uvertyr, solokonsert kaffepaus och symfoni gör mig utled. Men lugn. Ni ska få era rapporter därifrån fortsättningsvis också. När programmet så motiverar.

Vitual physicata är det bästa och konstigaste jag varit om på länge. Alla kategorier. Inga förkunskaper behövs. Man kan definitivt vara synskadad, men kanske också hörselskadad för att få sig en upplevelse.