Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kultur

Klassisk Youtube nr 48: Fläskkvartetten

I kväll ska ni inte missa KulturExpressen och ett mycket inspirerande samtal om fransk kultur. Själv bidrar jag med fläsk och franska dansare. Parisoperan och Fläskkvartetten har en kärleksaffär. På 80-talet när den klassiska musiken sökte sig bort från romantiska stilideal och musikerna började utforska det tidstrogna musicerandet sprängde Fläskkvartetten gränserna åt ett annat hall…de förstärkte upp sina stråkar. Deras suggestiva sound med melankoliska stråkplock och exakta beats tilltalar koreografen Mats Ek. Det här är ett pas de deux ur Appartement, lägenhet, premiär på Parisoperan med Fläskkvartetten live på scenen. De har nyss klarat av ännu en spelperiod. Folk står I kulisserna och gråter under den här kärleksscenen.

Vardagslivet får sin hyllning i ”Dammsugarmarschen” som Fläskkvartetten ursprungligen skrev som teatermusik för en uppsättning av ”Macbeth” på Riksteatern. Därav det skotska anslaget.

För dem som vill ha mer scenfläsk rekommenderas Different trains som åter går upp på Judiska teatern i Stockholm med början 18 april.