Kritik

Allt kött är hö

Maurits Elvingsson och Eric Stern.  Foto: JONAS JÖRNEBERG.


TEATER
VÄRMLÄNNINGARNA | Av F A Dahlgren | Regi Sally Palmquist Procopé | Unga Tur, Orionteatern, Stockholm, Speltid 2.45 tim.

Man kan undra varför en experimenterande teatergrupp som UngaTur ger sig på just Värmlänningarna. Det är en sak att parodiera den pompöse Richard Wagners Parsifal som gruppen gjorde häromåret, men att göra en postdramatisk dekonstruktion av F A Dahlgrens romantiska sånglustspel från 1845 vore minst sagt en överloppsgärning, ett skott på sittande turturduva.

Nu är det inte heller det Sally Palmquist Procopé siktar in sig på i sin uppsättning av Värmlänningarna, den ena av två urpremiärer i UngaTurs årliga scenkonstfestival Paradiso. Att pjäsen skulle spelas på fullt allvar var ju inte ens Dahlgrens avsikt. Värmlänningarna travesterar både Hamlet och Romeo och Julia, innan den hotande tragedin får en happy end och en Löpar-Nisse på köpet.
Palmquist behåller i allt det bondska burleskeriet en ton av respekt för den dahlgrenska dramaturgin. Och det räddar föreställningen, som annars lätt kunde ha blivit en orgie i dialektal buskis, utan mål och mening eller ens igenkännbar dialekt.

Med sina tio skådespelare och Janne Tavares kvintett kräver uppsättningen scenutrymme och har därför fått låna den sommartomma Orionteatern Scenografen Anne Hellandsjö doftmarkerar allmogemiljön med höbalar, och Alma Winkler har sytt ihop en garderob trasgranna kostymer som verkar måttbeställda av Östra Värmlands Byfåneförbund.
Könsomkastningarna i rollistan är norm för UngaTur. Att Erik spelas av en kvinna är alltså lika självklart som att Anna spelas av en … nej, så långt går inte ens UngaTur i sin queervridning av den värmländska 1800-talslibidon.
Värmlänningarnas bestående popularitet beror mindre på pjäsen än på de vackra folkmelodierna. Några stora röster ryms dock inte i den här uppsättningen.
Den befinner sig i alla avseenden närmare jorden än himlen.