Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildning(S)föraktet

isvroma

Svenska kulturinstitutet i Rom. Snart något annat.

 

I lugna kvarter strax intill den lummiga parken Villa Borghese i Rom ligger sedan 1926 Svenska kulturinstitutet. Att besöka det är som att kliva in i en oas utanför tiden, eller snarare att komma till en plats där de svindlande historiska perspektiven skänker samtiden lite proportioner. Väggarna andas bildning och kunskap.

Generationer av studenter och doktorander har bott här under stipendievistelser. De svenska utgrävningarna i Pompeji (nu aktuella i stor utställning på Millesgården i Stockholm) och övriga i Italien har administrerats härifrån.

Många länder har liknande institut, en tanke är att kulturskatterna kring Medelhavet inte bara är en angelägenhet för länderna där. De är ett världsarv. Det tillhör alla människor. Det berättar om varför vår värld blev som den blev.

Just det svenska Rominstitutet blev en viktig mötesplats för forskare under kriget när andra länders motsvarigheter stängde. De judar som fick gömma sig där var nog också glada för denna oas av humanism och civilisation mitt under barbariets tid.

Nu ska det bort. Anslagen ryker 2017. Det gäller inte bara Rom – motsvarande institutioner försvinner även i Istanbul (historiens mest mångkulturella stad) och Aten (där hittade man på ett statsskick som kallas demokrati och visat sig mest humant). Och just det, världsberömda Villa San Michele på Capri som Axel Munthe testamenterade till staten sorterar under Rominstitutet och drabbas också.

Det är så bildningsfientligt, historielöst och riktigt jävla urdumt att jag inte trodde att en socialdemokrat kunde hitta på det, men ansvarig för beslutet är Helene Hellmark Knutsson vars kvalifikationer som utbildnings- och forskningsminister redan tidigare var svåra att förstå.

Partiet som en gång tyckte bildning var viktigt raderar utan att ens utreda saken med det här ut ett sekel av svensk närvaro i den historiska grundforskningens centra. Det är skamigt, pinsamt och oändligt sorgligt.