Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Konstbloggen

Har kritiken rätt? Bäst att fråga någon som vet.

Maria Lantz, rektor på Konstfack. Och expert.


Ständigt nyhetsjagande Dagens Media hittade idag en släng mot DN Kultur i nättidningen Omkonst.com. Det var Leif Mattsson som angrep Bo Madestrand och kallade hans recension av Konstfacks vårutställning (ej på nätet) ”oetisk”.

Mattsson gillar inte de etablerade mediernas konstkritik. Hans invändningar här rör tolkningen, handlar någonstans om hur inkännande en kritiker ska vara men är mest konstiga. Det påminner om det försvar som tonåringar brukar brista ut i när deras musikidoler inte uppskattas tillräckligt av vuxenvärlden.

Det är inte mycket att bry sig om.

Märkligare är att Konstfack ser sig nödgade att kommentera saken i ett pressmeddelande. Där säger rektor Maria Lantz att hon ”håller med Leif Mattsson” och avslutar med att årets utställning är ”grym”.

VIsst är det fint? Konstfack går in med facit och talar om hur det ligger till. För den händelse att vi skulle tvivla om elevutställningen är bra eller inte. För Lantz måste ju vara den som vet det bäst. Hon är ju faktiskt rektor på skolan.