Konstbloggen

Lost in the Supermarket

Galeria Entropia, Wrocław, kör film på Supermarket.

Om den typiska Supermarketutställaren/-konstnären för några år sedan bar före detta svarta jeans, fläckig kavaj, armékängor, luktade kålsoppa och rulltobak och representerade ett galleri i en fuktig källare i Chisinau, har en viss uppsnofsning faktiskt ägt rum. Alla ser fortfarande ut som alternativa kulturmänniskor gör globalt och underskattningen av plastmuggsbehovet till vernissagelådvinet är en konstant av samma slag som termodynamikens grundlagar. Ändå var vernissagekvällens trängsel lite mer städad, lite mer sansad, lite mer nyduschad och lite mer…borgerlig?

Det finns en poäng med att inleda den här texten med evenemangets deltagare, utställare och publik, för Supermarket är ett socialt evenemang lika mycket som ett kommersiellt. Mer, strängt taget.  Men konst finns naturligtvis till försäljning, och den ser ut som alternativ konst av alternativa konstnärer gjort ganska länge nu. Finishen är inte alltid så viktig och det är inte heller konceptet. Det viktiga är att vara med, och vara emot – makten, kapitalismen, borgerligheten och allt det där andra. Förresten går det inte, på två packade plan i Kulturhuset, att göra så mycket mer än att skråla med. Subtiliteter försvinner, uppmärksamheten är permanent splittrad.

Deltagare från Tbilisi, Damaskus, Minsk och Kiev gläder genom sin blotta närvaro. Finske Teemu Lehmusruusu vill jag definitivt se mer av, i en annan och mindre stökig kontext. Supermarkets nionde upplaga håller stilen (eller bristen på den) och testar att ta små steg i nya riktningar. Man behöver inte känna sig delaktig till hundra procent, eller ens femtio, för att uppskatta dess existens.

(Supermarket äger rum på Kulturhusets våningar 3 och 5 till och med söndag 16 februari)