Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Konstbloggen

Thielska galleriet – först med det senaste

Bilden är ej ett montage (!).


Moderna museet har det inte. Nationalmuseum har det inte, och inte Waldemarsudde heller. Varken Magasin 3 eller Bonniers konsthall har det. Tensta konsthall? Nix.

Men Thielska galleriet har det sen en dryg månad tillbaka. En app till din Iphone. Det är inte världens mest avancerade app, det är en audioguide (med textversion om man vill vara diskret, och det vill man, stämningen på Thielska har aldrig inbjudit till bullrande, än mindre mobiltelefonljud på Thielska) och några lästips till Eugène Jansson-utställningen, samt en googlekarta över Djurgården. Men ändå.

Den funkar, och texterna om utvalda janssonverk är relevanta, rentav bra. De kunde låtit en annan röst läsa in dem.

Om någon för ett par år sedan hade sagt att Thielska galleriet skulle vara först av Stockholms stora konstmuseer med en mobilapp hade man ju svarat typ ”jaha, till deras Damien Hirst-utställning då, eller?”.

Det är alltså inte en app som förändrar världen, men den visar att Thielska har upptäckt att världen har förändrats. Hemsidan må fortfarande se ut som den är från 1997 (den är sannolikt det också), när det gäller mobiltelefonapplikationer ligger man i absolut framkant.

Sedan den stora kontroversen för ett år sedan om intendentparet Linde/Öhmans motstånd mot att lämna tjänstebostaden trots pensionering, har nu Thielska seglat upp som den institution jag på ett rastlöst sätt är mest nyfiken på.

Det vackra jugendpalatset på Blockhusudden är alltjämt en tidskapsel. Men det verkar som om vad som helst kan hända där.