Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konstbloggen

Pengar luktar inte. Eller?

Ett motiv att måla i olja på duk?


Tensta konsthall samarbetar som med auktionshuset Bukowskis för att undersöka pengarnas väg till och från konstvärlden och hur finansieringsformerna ändras i en tid av minskande offentligt stöd. Det kan de få göra. Men man undrar ju hur de tänkte, eller om de alls tänkt. Bukowskis ägs av oljefamiljen Lundin, vars andra företag varit duktigt inblandade i oljeexploateringen i folkmordets Sudan. Konsthallen borde nog ha valt en annan auktionsfirma att samarbeta med.

Hur många hundra boende i Tensta har tvingats fly från den regionen? Vad tycker de om att konsthallen i Tensta samarbetar med ett företag kopplat till Lundin Oil?

Den undersökningen skulle jag vilja se gestaltad mycket snart på Tensta konsthall. Det, om något, vore politiskt. Platsspecifikt också.

Nu är det mer som om någon gjort ett projekt om, jag vet inte, romer i Ungern kanske, och uteslutande fokuserat på deras heminredning. Eller intervjuat Carl Bildt om hur han valde sin profilbild på Twitter.