Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Konstbloggen

Thielska tecken

Snart blir det andra bullar på Thielska!


Det är inte kulturpersonligheter eller akademiska stjärnskott som blir museichefer idag, vilket är lätt att beklaga men nästan lika lätt att inse.

Det finns nämligen inga längre.

Humaniora är på svenska universitet så underfinansierad och forskningen så kringskuren att det knappast kan kallas kreativa centra. Tidigare har det funnits alternativ grupperade kring tidskrifter eller förlag, men det var ett tag sedan något sådant hördes av.

Berndt Arell utnämndes under försommaren till nationalmuseichef på meriter som var oklara i någon minut tills vi insåg att han var en jävel på att fixa sponsorer. När det igår blev klart att Elisabeth Alsheimer Evenstedt tar över på Thielska galleriet vid årsskiftet är det ett tecken i samma riktning.

Visst, hon har läst konsthistoria på senare år och arbetat med Wanås i Skåne och Dunkers kulturhus i Helsingborg, men Alsheimer Evenstedt är i grunden jurist och har arbetat på bank och advokatkontor. Hon verkar ha mycket idéer om hur konsthallens kafé ska utvecklas.

Jag är säker på att hon är den som behövs på Thielska, snarare än någon spirituell essäist som lika vant blickar mot såväl samtid som sekelskifte och alltid hittar rätt Hugo von Hofmannsthal-citat. Den senare finns ju knappast heller, som sagt.

Orsakerna är många och spridda, men det är lite sorgligt att det ska behöva vara så.