Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Konstbloggen

Thielska, återigen


Thielska galleriet. Skiss av arkitekten Ferdinand Boberg.

I Dagens Nyheter (var annars) rycker nu den Svenska akademien närstående slavisten Bengt Jangfeldt ut till försvar för Nina Öhman och Ulf Linde och deras rätt att bo kvar på Thielska galleriet efter den förras pensionering.

För det är faktiskt svårt att skaffa lägenhet i Stockholm när man stått utanför bostadsmarknaden i 34 år, snyftar Jangfeldt. Och har en snabbköpskassörskas lön, dessutom, hur ska det gå?

Inte ett ord om de ersättningsbostäder som Linde/Öhman erbjudits, till exempel en femrummare på Mariatorget eller en fyra i Vasaparken. Med en sammanlagd taxerad inkomst på över 700 000 kr 2009 och eventuella bostadsbidrag från Svenska akademien är det svårt att betrakta paret som ekonomiskt nödställda.

Nej, det handlar om något annat, fortfarande. Om positioneringar, lojaliteter. Ulf Linde har varit viktig för Thielska. Nu är stället sedan länge stagnerat, kört i botten, med havererad ekonomi och besökssiffror i fritt fall.

Under veckorna efter Olle Wästbergs avhopp från ordförandeposten har källor berättat om häpnadsväckande arrogans gentemot besökare, många har känt sig behandlade som inkräktare. Man ska även ha låtit utställare sälja verk på utställningarna, ett tveksamt förfarande på en statlig institution.

Ulf Linde har alltid gjort som han velat, aldrig underordnat sig andra (Olof Lagercrantz ägnar ett eget kapitel åt Linde i Vid sidan av). Att han och Öhman skulle bo kvar i Thielskas tjänstebostad skulle skapa en orimlig arbetssituation. Dessutom, vilket borde vara självklart för alla, är museet inte ett äldreboende.

Thielska galleriets styrelse består av en gallerist, forskningschefen på Nationalmuseum, personer från näringslivet, jurister och en arkitekturprofessor. Ksn någon enda person förklara varför de skulle vara mindre lämpade till att ta hand om Thielska än Ulf Lindes gamla vänner och beundrare?