Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Konstbloggen

Låt miljoner upproriska frön gro


Ai Weiwei i turbinhallen på Tate Modern med några av sina solrosfrön

Ai Weiwei har gripits, misstänkt för ekonomisk brottslighet men alla vet att det är ett svepskäl. Det är hans regimkritik som är problemet.

Intellektuella i väst protesterar, men varför skulle Kina bry sig? Varför demokrati? Kommunistdiktaturens plankapitalism fungerar ju utmärkt – man äger redan i princip USA och får ordna OS och bli riket i världsuppmärksamhetens mitt trots tusentals avrättningar varje år.

Att protestera mot gripandet av Ai Weiwei är lika utsiktslöst som att försöka räkna fröna i hans installation på Tate Modern. Det fyller mest en terapeutisk funktion.

Men regimen är besvärad. Kanske är det de inhemska, elektroniskt spridda gräsrotsprotesterna som gör det, de finns och vill tydligen inte ge sig den här gången. Men vem i väst avstår kinatillverkat för att slå där det känns?