Den här bloggen fyllde fem år för någon månad sedan. I början uppdaterade jag ganska ofta, ser jag nu. På senare tid har det blivit alltmer sällan. Till viss del beror det på att bloggmediet kommit att bli lite otidsenligt (ärligt talat: hur många bloggar följer ni regelbundet jämfört med för fem eller tio år sedan?), till viss del på den mänskliga faktorn (det vill säga mig själv). Mest av …
Chris Burden, 1946-2015
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
”Trans-Fixed”, 1974. Chris Burden lät sig korsfästas på en Volkswagen och köras runt i Kalifornien. När Chris Burden lät sig bli skjuten i armen i ett legendariskt performance 1971 blev det ett herrans liv. Omoraliskt, provocerande och dumt, löd omdömena. Burden svarade ungefär att ”jaha, ja, men människor skjuts ju hela tiden i film och på tv, jag ville veta hur det känns”. Att känna hur det känns. Det …
Konstbråk!
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
Konstakademien årgång 1889 blickar framåt. Foto: Carl Curman Det har länge funnits en rädsla bland konstvärldens företrädare att framstå som bakåtsträvare, förbisprungna, för att i backspegeln framstå som lika löjliga som den moderna konstens motståndare för hundra år sedan. Eller postmodernismens belackare i slutet av 80-talet. Nu händer det. Konstakademien kritiserar Kungliga konsthögskolan för prioritera teori framför hantverkspraktik och för att fjärma sig från det svenska konstlivet och …
Lars Tunbjörk, 1956-2015
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
Det var en märklig tid, början av 90-talet. Östblocket hade fallit samman och vänster–högerkompassen snurrade. I ekonomin rådde kaos och räntechocker. Sverige hade fått ett högerpopulistiskt parti i riksdagen och gick efter stor vånda med i EG. I den nya reklamfinansierade TV4 hade ”Bingolotto” blivit en succé, med folkrörelseförankring men också en ny sorts folklighet som inte gick att beskriva som annat än gräll och smaklös. Vid denna tid gjorde …
Oh Berndt, won’t you buy a Bavarian car?
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
Berndt Arell lämnar positiv information till allmänheten på Twitter 10 juni 2014 När den borgerliga regeringen våren 2011 utsåg Berndt Arell till chef för Nationalmuseum undrade jag varför han, med erfarenhet från främst modern och samtida konst och utan akademiska meriter i paritet med sina föregångare, fått uppdraget. Det behövdes inte mycket research för att hitta svaret: Arell var en hejare på att få till stånd samarbeten med näringslivet. …
Kritiken och samtiden
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
Det är nästan så att man vill plocka fram Spengler. Ingen kulturteoretiker har sämre rykte, jag kan inte komma på någon som är säkrare att himla med ögonen åt oläst, men få har lika ambitiöst försökt kartlägga och identifiera mönster och linjer i historien. Vad är det som gör att det som gör att vissa uttryck och den tillhörande diskussionen om dem under vissa epoker blixtrar av energi medan andra …
Om att vara Charlie
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
Kränkande? Titta åt ett annat håll. Principer prövas i mötet med sånt man inte gillar. Elisabeth Ohlson Wallins fotografier är platta, yxiga, klichébemängda och sentimentalt övertydliga, helt uppfyllda av sitt eget allvar, en konstens motsvarighet till dansbandsschlager. I helgen öppnar en retrospektiv med hennes konst på Eskilstuna konstmuseum och eftersom jag som seriöst konstintresserad kan bli lite kränkt av kitsch skulle jag i vanliga fall ha valt att inte …
Bildning(S)föraktet
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
Svenska kulturinstitutet i Rom. Snart något annat. I lugna kvarter strax intill den lummiga parken Villa Borghese i Rom ligger sedan 1926 Svenska kulturinstitutet. Att besöka det är som att kliva in i en oas utanför tiden, eller snarare att komma till en plats där de svindlande historiska perspektiven skänker samtiden lite proportioner. Väggarna andas bildning och kunskap. Generationer av studenter och doktorander har bott här under stipendievistelser. De …
O tempora, o mores – SL på censurhumör
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
När jag läste litteraturhistoria berättades hur vissa antika författare censurerats av översättarna runt förra sekelskiftet. De utgåvor vi använde var alltså tillrättalagda, erotik i allmänhet och homosexualitet i synnerhet hade tonats ner – eller om man så vill höjts upp, till en idealiserande platonsk och okroppslig nivå. Vi hade mycket roligt åt detta. När jag senare läste klassiska språk och förstod vad till exempel Catullus faktiskt skrev, gav det nya …
Rör inte min symbol
ÖvrigtAv: Nils Forsberg
Interiörbild från Mindre bra idéer, Galerie Leger, Malmö. (Foto: galleriet) Vidden av just en av de mindre bra idéerna stod antagligen inte riktigt klar för Peter Johansson när han gjorde sin utställning på Galerie Leger i Malmö. Jag har inte sett den, men han samlar i huvudsak manligt dominerade sammanslutningar och företeelser som har tendenser till våldsamhet. En hög med järnrör – var så god att associera. Symboler för …