Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lämnar Byström ett sjunkande skepp?

Så sent som förra veckan gratulerade jag Gabriel Byström till Aftonbladet Kulturs Axel Liffner-pris, som han mottagit med den äran. GP:s kulturchef har visat på stor integritet när han har kritiserat den egna medieägaren Stampens vidlyftiga affärer. Han har också sett till att ta världen till Göteborg, med internationellt tunga skribenter som Kenan Malik och Svetlana Aleksijevitj. Dessutom kom han förra året med den kritikerrosade boken ”Tystnadens triumf” om den politiska situationen i Ungern.

Han har varit en viktig publicist, vars arbete till skillnad från hans kollegers nått utanför Västsverige.
Nu slutar Byström efter nio år för att bli chef för P4 Skaraborg. Det är förstås fullt möjligt att möjligt att han närt en hemlig dröm om att arbeta med lokala nyheter i Skövde, men man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att undra vad det egentligen är som sker på GP. Teodorescu-debaclet väntar på sin upplösning, på nätet pressas man hårt av GT och fackklubben har förklarat sitt misstroende gentemot chefredaktör Cecilia Krönlein. Nedskärningarna har slagit hårt mot redaktionen.
GP behöver en skarp och modig kulturredaktör. Vågar man hoppas på att Atlas förlagschef och tidigare biträdande kulturchef på Expressen, Johan Hilton, ska vända västerut igen?