Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Peter Englund gjorde Svenska Akademien folkkär

Plötsligt händer det. Svenska Akademien får sin första kvinnliga ständiga sekreterare i litteraturprofessorn och författaren Sara Danius. Det sker i en av våra mest anrika institutioner, innan landet har haft sin första kvinnliga statsminister. Något säger det om den modernisering Akademien har genomgått, inte minst under Peter Englund som ständig sekreterare.
Om Akademien för några decennier sedan sågs som ett konservativt etablissemang som varje rebellisk ung författare borde avsky, är den i dag i det närmaste en folkkär institution. Häromåret gavs det ut en påkostad coffeetable-bok om dess arbete och en intim dokumentär om Akademiens inre liv visades på SVT. Englund har också bloggat engagerat om allt från nedläggningen av Terminologicentrum till Mercedes-Benz ”gravplundring” av Karin Boye. Han har varit en medialt tillgänglig företrädare, samtidigt en brett uppskattad historiker och författare.
Under hans tid år som ständig sekreterare har ledamöterna Knut Ahlund, Ulf Linde och Birgitta Trotzig gått bort och ersatts av Tomas Riad, Klas Östergren och Sara Danius.

Han har också delat ut ett bejublat Nobelpris till Tomas Tranströmer och ett lite mindre lyckat till Mo Yan, som följdes av turbulens rörande jävsanklagelser, vilket Englund hanterade lite väl grinigt. Men när han under högtidssammankomsten på lördagskvällen meddelade sin avgång kan han snart återvända till livet som författare i förvissningen om att hans eftermäle kommer att bli gott. Och Sara Danius har alla förutsättningar att fortsätta på den framgångsrika väg som han har slagit in på. Frågan är dock om den allt mer påträngande omvärlden gjort den ständige lite mindre ständig. Sture Allén satt i tretton år, Horace Engdahl i tio, medan Peter Englund bara höll ut i drygt fem. Jag hoppas att Sara Danius, kanske mest känd för allmänheten som tidningsskribent, kommer att orka och vilja vara en lika utåtriktad sekreterare som sin företrädare.