Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Klarar Alice Bah Kuhnke tjuv-och rackarspelet?

Disneyklubben tar över kulturdepartementet. Den omedelbara reaktionen på Alice Bah Kuhnke är förstås orättvis. Hon har haft en lång rad uppdrag sedan hon var barnprogramstjärna på SVT på 1990-talet, bland annat generalsekreterare på Rättvisemärkt och hållbarhetschef på ÅF. Närmast kommer hon från tjänsten som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, och uppdrag som ledamot i Dramatens styrelse.
Ändå är utnämningen mycket överraskande. Inga förhandsspekulationer har nämnt Alice Bah Kuhnke. Hon är vald på miljöpartistiskt mandat, och blev medlem för bara några dagar sedan.
Vi vet alltså inte särskilt mycket om var hon står politiskt eller hur hon ser på kulturfrågor. Vi vet inte vilken ideologisk bas hon vilar på, om ens någon. Hon växte upp med Marx på väggen, gick med i Muf som ung och talar i dag mycket om sin tro (”Jesus är förebild i alla mina val”, sa hon nyligen till tidningen Dagen).
Bakgrunden i idéburna organisationer och uppdrag gör att hon har en hel del relevant erfarenhet, men är hon skickad att klara stenhårda förhandlingar med finansen? Hur breda är hennes kunskaper på kulturområdet? Bemästrar hon det tjuv-och rackarspel som utgör realpolitiken?
I Chefstidningen berättade hon i somras att i stort sett alla partier velat rekrytera henne, men att hon blivit avskräckt av sina vänner i politiken som tvingas till tålamod och kompromisser: ”Det är nog inget för mig”.

Kulturministern står också inför stora utmaningar, som den nödvändiga reformeringen av det skämt till mediepolitik som Lena Adelsohn Liljeroth har bedrivit. Det finns också flera konkreta frågor som upphovsrätten och digitalisering.
Själva omstruktureringen av portföljen – idrottsfrågorna bort och demokratifrågorna in – ger vissa nya möjligheter. Kulturministern har ett stort inflytande över den infrastruktur som påverkar förutsättningarna för kreativt och kritiskt tänkande. Att renodla det uppdraget, i stället för att ödsla tid på idrottsrörelsens bekymmer, verkar klokt.
Som minister är Bah Kuhnke ett oskrivet blad. Det vore trist om vi hade fyra år framför oss där hon mest får agera mysminister och trivselgeneral utan ett starkt mandat, i likhet med Lena Adelsohn Liljeroth. Jag hade önskat mig en annan typ av minister, en ideolog och intellektuell, samtidigt ett politiskt råskinn. Detta är inte Alice Bah Kuhnke.
Men jag hoppas att hon överraskar med en offensiv och modern kulturpolitik, så att skämten om Kalle Anka-departementet kommer på skam.

FOTNOT. Blogginlägget är uppdaterat till en längre version.