Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Sommaren med P O

En dag i februari 1966 låg Bo Strömstedt och läste en ”understreckare” av P O Enquist. Han ringde skribenten och frågade om han nödvändigtvis måste skriva i just Svenska Dagbladet. Hans svar var nej.

I ”Löpsedeln och insidan” berättar Strömstedt anekdoten om hur han värvade mannen som skulle bli en av sidans mest trogna och kända medarbetare. En av de skribenter som förkroppsligat devisen om att vi är författarnas tidning.

Under de 48 år, med undantag för några år i slutet på 1970-talet, som P O Enquist har verkat på dessa kultursidor har hans litteratur och dramatik gjort honom till en av de mest folkkära och respekterade författarna i landet, liksom en av de flitigast översatta.

I höst fyller Enquist 80 år. Det firar vi genom en stor artikelserie, ”Sommaren med P O”, där författare, kritiker – och en gammal höjdhoppare – skriver om tio utvalda verk. Sofi Oksanen tar sig an ”Legionärerna”, Göran Rosenberg behandlar ”De inställda upprorens tid” och Stefan Holm läser ”Katedralen i München”.

Hans romaner lever starkt hos många svenskar. Nu kan du läsa om dem igen i Expressen. Visst är det lite i förskott. Men – grattis, P O!

***

Läs första texten av TORGNY LINDGREN, som skriver om ”Sekonden”.