Karin Olsson

Sigge Eklund kommer få ångra sin drill

Minns ni när Mustafa Can skrev en novell där han beskrev hur han låg med Fremskrittspartiets Siv Jensen, och hon inte kunde få nog av hans muslimska spermier? Satiren gick, för att uttrycka sig försiktigt, inte hem. Till och med en högerpopulist som Siv Jensen förtjänar ett värdigare bemötande än så.
I genren ”manliga författare som svinar” har nu en annan skänkt sitt lilla bidrag. I en video, inspelad som tack för utmärkelsen Årets branschpersonlighet, gör bokaktuella Sigge Eklund en sketch som ska föreställa att han under högljudda stön av lättnad urinerar på tidningen Filter. Om Cans attack var ett slags straffknull, är det här en golden shower i syfte att förnedra.
Nu har Filter inte heller haft något direkt ädelt tonläge gentemot författaren i fejden kring reportaget om familjen Eklund. Men jag kan ändå hålla mig för skratt åt folk som symboliskt, och möjligen också bokstavligt (framgår inte av filmen) pissar på en tidning. När mediebranschen skälver under den stora digitala strukturomvandlingen känns det nästan som en symbolhandling. Papperstidningen, med sina ideal av kritisk granskning och integritet, är så ute. Nej, skaffa en podd, älta dina sponsorer, eller gå och dra något gammalt över dig!
Jag tror att Sigge kommer att få ångra sin drill, och lämnas med känslan av att ha kissat på sig. Som man brukar säga: det värmer gott i början, men blir snabbt kallt och obehagligt.