Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Kritikerna av kritiken

Leif Mattsson, redaktör för sajten Omkonst där konstnärer skriver om konst, har gått till angrepp mot DN:s kritiker Bo Madestrand. Han kallas för en ”visuell analfabet” och påstås ha sett Konstfacks vårutställning med förutfattade meningar. I stället borde han ha berömt utställningens ”orgiastiskt kreativa urladdning”, enligt Mattsson. Kanske är det vårsolen som ger ny energi, kanske är det bara de oändliga digitala möjligheterna att lufta sin ilska, som gör att invektiven mot kritiker haglar. I helgen var det förläggare Carl-Michael Edenborg som på Twitter var sur på Expressen Kulturs Victor Malm, som kritiserat användningen av metaforer i en av förlagets romaner. Malm låter som en ”förstoppad magister”, skrev Edenborg. När han fick kritik för sitt utfall kom svaret snabbt: ”Författare som använder metaforer är oproffsiga, förläggare som kritiserar kritiker är oproffsiga. Jag föredrar amatörer.” Se där, den digitala offentlighetens själ fångad i en enda tweet.