Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hejdå, Hamilton!

Eva Hamilton slutar efter åtta år som vd för SVT. Till hennes största framgångar hör genombrottet för SVT Play, lanseringen av Öppet arkiv och Melodifestivalens ställning som lägereld. Exemplen talar sitt tydliga språk. Samtidigt som public service-tv med stor skicklighet anpassat sig till en digital tillvaro bortom tablåerna, har Hamilton sett till att hålla uppe breda tittarsiffror. Priset för det har stundtals varit högt. Dokusåpa-format som ”Maestro”, ”Allt för Sverige”, ”Mot alla odds” och ”Ung och bortskämd” är i dag vardagsmat i SVT och högkvalitativa svenska dramaserier alltför sällsynta. Att SVT bara har ett enda nischat, återkommande kulturprogram – litteraturmagasinet ”Babel” – är i sanning ett fattigdomsbevis.

Hamilton har också fräckt brutit ny mark och vidgat vad SVT ska syssla med. Karin Eder-Ekman rekryterades från Newsmill för att starta en snarlik verksamhet åt ”SVT Debatt”. ”SVT Nyheter” på nätet skriver dagligen texter som direkt konkurrerar med de kommersiella sajterna, och i vintras lanserades en särskild app. Nyhetsvärderingen står inte kvällstidningarna långt efter. I skrivande stund toppar SVT:s nyhetssajt med Mikael Persbrandts kokaindom, medan DN:s och SvD:s sajter prioriterar oroligheterna i Ukraina högst. Både Expressen och Aftonbladet kör livesändningar om kändisdomen, medan SVT bara har en artikel. Inte för att jag tycker att de borde köra live om en sådan nyhet, men det råder ingen tvekan om att snabbheten kommer att bli den stora utmaningen för nästa vd. SVT:s nyhetsorganisation måste ställas om mot livebevakning, där man i nuläget är helt överkörd av tabloidsajterna.
Efter Eva Hamilton önskar jag mig en vd som tänker mindre på tittar- och läsarsiffror och mer på innehåll som ingen annan aktör vill eller har råd att göra. Tänk om man också kunde få en public service-ledare som deltar med liv och lust i den publicistiska debatten, och inte bara som advokat för den egna verksamheten.