Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårt slag för Svenska Dagbladet

När Martin Jönsson slutade efter en kort tid som kulturchef på Svenska Dagbladet skrev jag att tjänsten på tidningen mest av allt började att likna en katapultstol. Han, liksom Kaj Schueler och Stefan Eklund, blev inte långvariga på detta finkulturens flaggskepp. I dag släpptes den tråkiga nyheten att Daniel Sandström också sagt upp sig, just när han hade fått styr på skutan och med sina matiga söndagsmagasin utklassat DN:s prestationer på den viktigaste printdagen.

Sandström är en genuin morgontidningsmänniska, och på vår redaktion har vi använt honom som en måttstock. Min halvt skämtsamma, halvt allvarliga, devis har varit att vi minst ett par gånger i månaden ska ha en artikel som Sandström inte skulle ta i med tång. Samtidigt är han den förste kulturchef på Svenska Dagbladet som har rekryterat aggressivt från just Expressen Kultur. Sandström lyckades förena en förnyelse av Svenskan, samtidigt som han behöll grunden: kompetent kritik och eftertänksam kulturjournalistik.

Daniel Sandström lämnar tidningen för att bli blir ny litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag. Förlagsbranschen är inte fullt lika ansträngd som dagspressen. Dock kämpar även Albert Bonniers med problem och flera nyckelmedarbetare har lämnat förlaget. Men idag skålar de nog, med all rätt, över sin kloka rekrytering.