Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

S i Örebro gör som Gävlemoderaterna

”SVT Debatt” ville lyfte frågan om Gävlemoderaternas syn på fristäder, men ingen ställde upp. Här har vi folkvalda som försöker riva upp ett beslut i kommunfullmäktige om att göra Gävle till Fristad. Men när agerandet kritiseras på nationell nivå vågar man inte stå upp för sina ståndpunkter. I Arbetarbladet har man dock inte sparat på argumenten: ”För att bli den röst ut i Sverige och världen som Miljöpartiet så önskar – prova Brynäs Hockey!”.
Att bli Fristad går i korthet ut på att en stad under två år är värd åt en förföljd författare eller konstutövare. Åtta svenska städer är redan anslutna till det internationella systemet, som omfamnas av regeringen.
Moderaterna i Gävle överklagar beslutet till förvaltningsrätten för att pröva om det står i strid med kommunallagen, vilket skulle kunna äventyra alla Fristäder eller åtminstone trycka på pausknappen för ett bra tag framöver. I Örebro såg också Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centern i tisdags till att Folkpartiets motion om att bli Fristad avslogs i kommunstyrelsen. Man använde samma juridiska invändning som Gävlemoderaterna. Tillåt mig tvivla att detta handlar om omsorg om lagen, snarare än en vilja att hålla enstaka utländska författare och konstnärer utanför kommungränsen.

UPPDATERAT. Efter samtal med Ola Larsmo, ordförande för Svenska Pen, har motståndarna i Örebro svängt och säger nu ja till att bli fristad. Ett klokt beslut.