Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Fel ursäkt från P1

Ironin kunde nästan inte vara större. Nu ber nya programmet ”P1 Debatt” om ursäkt – för att det blev debatt. På temat ”Hur mycket rasism tål Sverige?” uttryckte sig Alexandra Pascalidou provokativt till den borgerliga debattören Alice Teodorescu. Pascalidou undrade vad en ”väldigt vacker, väldigt välklädd, akademiker, jurist, som är vit, kristen, europé” kunde veta om rasism.
Teodorescu blev kränkt och rasade vidare på ”SVT Debatt”. Och chefen på P1, Louise Welander, blev i sin tur så skärrad att hon bad om ursäkt ”om hon kände sig förminskad”. Jag gillar inte heller när identitetstänkande förvandlas till åsiktsförbud, men var det verkligen det som hände? Eller undrade Pascalidou bara vad en privilegierad situation ger för erfarenheter och världsbild?
Jag kan tänka mig en rad andra saker som SR borde be om ursäkt för. För att Radioteatern är så plakatpolitisk. För att ”Ekot” toppar med att en gangsterledare är mördad. Och framför allt – att allas vår favoritprofessor Lars-Gunnar Andersson slutar som expert i ”Språket”.
Men be inte om ursäkt för att en debatt blev en debatt.