Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Välkomna hem, Hammarström och Falkehed!

Det blev en ljus start på medieåret 2014. Niclas Hammarström och Magnus Falkehed är fria och i trygghet i Libanon. Lättnaden är stor att de klarade sig från helveteshålet Syrien. En plats där lidande och laglöshet präglar vardagen för medborgarna, och journalister är lovligt byte för kidnappare.
Tiden i fångenskap för de båda svenskarna blev svår men lyckligtvis förhållandevis kort. Exakt hur de blev fria är i skrivande stund inte känt. Att få loss journalister från kriminella är en delikat uppgift, och Niclas Hammarström tackar UD, rikskriminalpolisen, Aftonbladet, DN och frilansbyrån Kontinent.
Enligt Reportrar utan gränsers årliga rapport kidnappades 49 journalister i Syrien bara under förra året. Organisationen konstaterar att angreppen på mediernas utsända har blivit alltmer systematiska, såväl från regimens sida, som flera islamistrebellers. Allra värst utsatta är de syriska nyhetsförmedlarna och medborgarjournalister som saknar den livsviktiga uppbackning som Hammarström och Falkehed har fått.
Risken är att informationen sinar från den region som allra mest behöver internationell belysning. Medan flyktingar strömmar till Sverige, och mångfalt fler sitter fast hopplösa läger, riskerar kunskapen om det som pågår att bli allt tunnare. Det är en för Syrien, och världen, farlig utveckling.