Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Frigyes fadäs

Genren ”Jan Guillou ljuger” är populär. På denna sida 1995 granskade Per Svensson hans utsaga i en intervju om att han som ung hade OS-potential i simning. Svensson läste alla nummer av tidskriften Simsport under Guillous aktiva år och fann inte en enda rad om den begåvade ynglingen.
Det verkar ha varit något liknande som Paul Frigyes försökt göra med boken ”Höjd över varje misstanke”, som nu dras tillbaka av Norstedts. Hans goda intention var att gå till läggen själv, inte låta Guillou breda ut sig. Men alla som läst Guillous underhållande memoarer ”Ordets makt och vanmakt” inser att de bästa arkiven sitter den gamle murveln själv på.
Som rutinerad mediegranskare borde Frigyes inte vara förvånad över att Guillou och hans pappa kan langa fram betyg, foton och intyg som vederlägger två smaskiga avslöjanden i boken: att Jan Guillou aldrig fått avgångsbetyg av Solbacka och att hans far inte var motståndsman under andra världskriget. Det går säkert att resa frågetecken kring att han gick med i kampen för tätt inpå krigsslutet för att vara fullt ut trovärdig. Men för sakfrågan spelar det mindre roll.
Händelsen kan ses som ännu en i raden av uppmärksammade faktafadäser i bokbranschen, med stormarna kring Hanne Kjöller och Herman Lindqvist i färskt minne. Man kan undra hur kompetenta vissa förlagsredaktörer är att granska fakta och ställa kontrollfrågor till författarna. Men ironiskt nog säger affären kanske allra mest om det som Frigyes intresserade sig för till att börja med – mediefenomenet Guillou. Det finns ingen annan person i Kultur-och mediesverige som det florerar så många rykten och historier kring. Som när bankiren Olof Hedergren häromåret skrev ner Guillou som jägare, vilket resulterade i en bisarr diskussion om vem som skjutit flest bufflar i Afrika.
Alla drömmer om att avslöja avslöjaren Guillou. En större trofé kan man nästan inte få. Ju mer personcentrerat vårt mediesamhälle blivit, desto mer har han vunnit i styrka.
Men för att fälla storvilt som Guillou krävs fakta på bordet. Expressens KGB-avslöjande 2009 kunde han i sak inte skjuta i sank och lade till ett kapitel till pocketutgåvan av sina memoarer. Paul Frigyes granskning kommer sannolikt inte att resultera i mer än ännu ett kapitel i boken om slarvigt researcharbete.

UPPDATERAT: Fler har grävt vidare i Jan Guillous simkunskaper efter Per Svenssons insats. Läs mer här.