Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Olsson

Vi behöver Falkeheds och Hammarströms unika rapporter

Vår tids trauma kommer att vara Syrien. Detta blodbad till inbördeskrig som har kunnat pågå sedan 2011.
Reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström, båda etablerade journalister med stor yrkeserfarenhet, tillhör de få som fortfarande vågar åka dit. I lördags, enligt uppgift på väg ut ur landet, greps eller kidnappades de. Ännu är informationen knapphändig, och UD har ställts inför en enormt svår uppgift. Kaos råder i Syrien, med stridande rebellgrupper och en samvetslös regim.
Över hundra reportrar har dött sedan konflikten i landet bröt ut, och sextio är försvunna eller hålls om gisslan, enligt Reportrar utan gränser.
Falkeheds och Hammarströms resa visar än en gång att det ofta är frilansarna som tar de stora riskerna, när omständigheterna är så osäkra och farliga att de flesta andra flytt fältet.
Att UD omgående sätter in all tillgänglig kraft och erfarenhet för att ta reda på vad som hänt är förstås av yttersta vikt. Inte bara för journalisterna personligen utan för oss alla som är beroende av deras unika rapporter.

***

Läs även Thomas Mattsson.