Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Du sköna nya värld

En av kultursidans svårare uppgifter är att med jämna mellanrum försöka återuppfinna sig själv. Upsala Nya Tidnings nya grepp i kritikgenren, att låta publicera en e-bok med litteraturkritikerns anteckningar i marginalen, tillhör de roligare i år. I morgon får UNT-läsarna tillgång till Merethe Lindströms Dagar i tystnadens historia, komplett med recensentens egna utropstecken och understrykningar.
Samma kulturredaktion testade häromåret att betygsätta sina litteraturrecensioner, ett experiment som de klokt nog beslutade sig för att lägga ned. Men utan viljan att ompröva blir snart en kultursida ganska ointressant.
Jag undrar vad professor Lars Lönnroth skulle tycka om kulturchef Lisa Irenius utsvävningar på UNT. Han skriver i Axess en desillusionerad artikel om kultursidornas förfall. Jag håller med om hans huvudpoäng, att vi måste se upp för en ensidig ”journalistifiering”, och värna rösterna från litteratur-och universitetsvärlden, eller andra konstnärliga/intellektuella plattformar. Men hans artikel hade nog landat bättre om han också hade sett de fördelar som finns med dagens kultursidor: en större tillgänglighet och kanske också lekfullhet, inte minst vad gäller de digitala möjligheterna.