Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

En nåd att bedja om

Martin Schibbye och Johan Persson överklagar inte domen för terrorbrott. Det verkar klokt att inte utsätta sig för ännu en skenprocess.
Istället meddelade de i dag att det finns en tradition av förlåtelse i Etiopien, som de ”väljer att lita på”. Det ödmjuka uttalandet ger Etiopien en chans att benåda dem utan att förlora ansiktet.
Det är också ett tecken på att det intrikata politiska spelet intensifieras: Carl Bildt och UD måste trycka på rätt knappar. Allianser måste bildas och nyckelpersoner smörjas eller hotas.
Förhoppningsvis har man lärt sig något från det monumentala misslyckandet i fallet Dawit Isaak om hur man ska hantera lynniga regimer som hatar pressfrihet.
Schibbye och Persson måste få komma hem och försöka att fortsätta sin granskning av hur det delvis Lundinägda Africa Oil påverkat övergreppen och folkfördrivningarna i Ogaden. Under tiden bör andra reportrar ta vid, inte minst för att visa Etiopien att individer kan fängslas, men inte viljan att ta reda på fakta.

***

Läs Expressen Kulturs tidigare artiklar om Schibbye och Persson, Lundingruppen och Bildt.