Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Tveksamt presstöd

Det låter som ett skämt. Presstödet som ska gynna åsiktspluralism ger högerextrema Nationell Idag 2,3 miljoner i presstöd.
Historiskt, säger chefredaktör Vávra Suk.
Ja, det är historiskt i sin ironi.

Fokus chefredaktör Martin Ahlquist
avgår i protest
från Presstödsnämnden, vars regler säger att nämnden inte får ta hänsyn till tidningens innehåll så länge det är lagligt. Yttrandefriheten gäller.
Nationell Idag är nu inte den enda enfaldiga tidning som får stöd. Den svårsmälta sanningen är att man antingen måste acceptera alla sorters enfald, eller ingen.

Legitimiteten för presstödet är onekligen på upphällningen, också av andra skäl än att skattemedel nu gynnar högerextrem press. Dagens medielandskap är betydligt mer komplext än när systemet utformades. Nyhetssajter, bloggar och gratistidningar fanns inte.

EU-kommissionen har i flera år varit kritisk ur en konkurrenssynpunkt. Ändå har Sverige bara gjort marginella förändringar.

Lejonparten av pengarna går fortfarande till Svenska Dagbladet, ägd av den starka koncernen Schibsted, och Skånska Dagbladet som med fiffiga metoder roffat åt sig många sköna miljoner. Skånskan räknas som andratidning i Malmö, trots att den förkrossande majoriteten av läsarna inte finns där.

Detta är inte väl använda pengar för att främja en mångfald av röster.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tvekar inte att ta till vulgärargumentation i ett försök att propagera för att man nu inte ska kasta ut barnet med badvattnet. Hon värnar om presstödet till den småskaliga vänsterpressen. Att ta bort presstödet skulle bara stärka liberal press som Dagens Nyheter och Sydsvenskan, tidningar som enligt Linderborg tjänar som ”regeringsorgan”.

Hur ser hon då på sin egen tidning som verkligen har konkreta kopplingar till politiska intressen utanför sin redaktion? Är Aftonbladet en LO-blaska och i förlängningen en Pravda för Socialdemokraterna? Fackjätten har visserligen minskat sitt ägande radikalt i Aftonbladet, men har fortfarande stort inflytande över vem som ska leda tidningens opinionsbildning.

Presstödet liknar mest en skrattspegel av de ideal som det en gång byggdes på. Är det värt att upprätthålla systemet som det ser ut i dag? Jag är mycket tveksam till det.