Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karin Olsson

Kortslutning

”Till upplysningens försvar”, är titeln på Axess nya nummer. Samtidigt visas också på Axess TV En kväll med Ayaan Hirsi Ali, där bland annat Lars Vilks ställer frågor till den kända debattören och författaren.

Det är ett inslag som gör en bedrövad.

Hirsi Ali säger att man bör ”konvertera muslimer till alternativa moralvärderingar”. Om anhängarna av upplysningens idéer misslyckas med det, ska man ”vädja till de kristna kyrkorna att vinna så många som möjligt av de muslimer som bor i europeiska ghetton”.

Det är ett bisarrt tänkande att det skulle vara i upplysningens anda att omvända muslimer till kristna. Lika bisarr är föreställningen om att det fåtal muslimska individer som hyser extremistiska, islamistiska åsikter skulle komma på andra tankar om de plötsligt fick upp ögonen för Jesus.

Hirsi Ali framställer muslimer som ett kollektiv, ovilligt att ”reformera sig” och ta till sig demokratiska värderingar. Det börjar bli besvärligt att tala om Hirsi Ali i termer av seriös debattör i de här frågorna.

Vilks eldar under hennes märkliga åsikter och talar om ett ”krig”.
Försvar för yttrandefrihet och demokrati får aldrig mynna ut i någon krigsförklaring mot muslimer. Det är intellektuell kortslutning.
Islamism, muslimsk fundamentalism och religiös extremism är något annat än islam och muslimer. Tänk att det ska behöva sägas.

***

Dilsa Demirbag-Sten skriver på morgondagens kultursida om Hirsi Ali och Axess-debatten.