Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grymt, sa SF Bio

Det är en händelse som ser ut som en tanke. I nyutkomna antologin Citizen Schein beskrivs hur skicklig Harry Schein var på att förutspå framtiden. Redan i slutet av 60-talet talade han om hur folket skulle komma att köpa egna filmer och se dem på sin hemmabio.

Nu är verkligheten tyvärr inte lika kvick som Schein. Samtidigt som hans livsverk diskuteras på nytt, strider Svenska Filminstitutet (SFI) och SF Bio. Biojätten tycker att SFI beter sig svinaktigt, då det insisterar på att filmer ska kunna premiärvisas samtidigt i flera kanaler, till exempel video on demand och dvd. Biograferna ska ha första tjing och staten ska akta sig för klåfingriga ingrepp på marknaden, grymtar SF Bio. Och hotar att dra sig ur filmavtalet.

SF Bio är ett konservativt och monopolistiskt sinnat företag, som självfallet bryr sig mer om att säkra sina inkomster på kort sikt än att anpassa sig efter konsumenternas behov.
Filmbranschen är redan ett sammelsurium av kommers och kulturpolitik. Det är fullkomligt rimligt att SFI i Scheins anda trycker på för att förnya distributionsformerna. Här i nedladdningens förlovade land är det dessutom helt nödvändigt.